Ekologinen energia ja sen hyödyt

Ilmalämpöpumppu asennettuna kotiin tai mökille

Ilmalämpöpumpuista tulee koko ajan enemmän ja enemmän suositumpia Suomessa ja maailmalla. Miksikäs ei, koska ketä ei houkuttelisi lämpökustannusten laskeminen samalla, kun tekee hyvää luonnolle. Ne sopivat niin yksityisiin, yrityksien sekä kunnallisiin rakennuksiin. Ilmalämpöpumppu asennettuna valmiiksi ilman, että tarvitsee pikkurilliäkään nostaa, käy myös todella helposti, sillä useimmat yritykset tarjoavat asennuksen kaupanpäälle tai pientä maksua vastaan.  Mitä ilmalämpöpumput siis ovat, mihin ne perustuvat sekä mitä hyötyä niistä on? Näihin ja paljon muihin perehdymme tässä kirjoituksessa. 

Mitä ilmalämpöpumput ovat ja mihin toiminta perustuu?

Ilmalämpöpumppu on eräänlainen laitteisto, jota tarvitaan rakennuksen sekä ulko- että sisäpuolelle, niitä kutsutaan ilmalämpöpumpun ulko- ja sisäyksiköksi. Perusperiaate on, että ulko- ja sisäyksikkö toimivat eräänlaisessa symbioosissa riippuen siitä siirretäänkö ilmaa sisälle vai ulos. Ilmaa sisälle vetäessä siirretään lämpöä ulkoilmasta sisäilmaan ja päinvastoin ilman jäähdyttämiseksi. Ilmalämpöpumput siirtävät siis lämpöenergiaa rakennuksen ulkoa rakennuksen sisälle tai päinvastoin. Toimintaperiaate lämpöpumpun sisällä on monimutkaisempi itsessään ja se perustuu pumpun putkistossa kiertävän kylmäaineen olomuodon muutoksiin, mutta siihen emme pureudu tässä sen enempää. 

Mitä hyötyä ilmalämpöpumpusta on kuluttajalle, mistä niitä saa ja tarvitseeko niitä itse asentaa?

Kuten tekstissä aikaisemminkin nopeasti mainitaan, voi ilmalämpöpumpulla vaikuttaa selkeästi lämmityskustannuksiin. Se on huomattavasti halvempi kuin tavalliset sähkönvastukseen perustuvat sähkölämmitykset. Pumput ei myöskään vain lämmitä sisäilmaa, vaan myös viilentävät sitä. Pumput ovat myös kehittyneet huimasti viime vuosien aikana ja sitä kautta niiden lämmöntuotto on parantunut, sekä ne toimivat entistä kylmemmillä ja kuumemmilla keleillä. Pumppujen suosiosta kertoo se, että vuonna 2017 myytiin pelkästään Suomessa jo melkein 50 000 kappaletta ilmalämpöpumppuja. 

Suomessa on paljon pumppujen jälleenmyyjiä, kuten eXtraEnergia Oy, ja jos asiakas haluaa säästyä asennustöiltä, tarjoavat myyjät ilmalämpöpumppuja asennettuna suoraan kotiin. Asiantuntevat asentajat selvittävät jokaiselle asiakkaalle parhaan mahdollisen lämpöpumpun asiakkaan tarpeille. Asennuksessa on myös tärkeää ottaa huomioon sisä- ja ulkoyksiköiden sijainnit, että lämmitys toimisi optimaalisesti. Tässä on otettava huomioon esimerkiksi, että sisä- ja ulkoyksikkö ovat mahdollisimman lähellä toisiaan sekä se, että huone tai tila mihin pumppu halutaan, ei ole esimerkiksi liian iso pumpulle. 


jaa