Ekologinen energia ja sen hyödyt

Kannattaako hankkia aurinkopaneelijärjestelmä omakotitaloon?

Mitä enemmän yhteiskunnassa kiinnitetään huomiota ympäristönsuojeluun, sitä enemmän vaihtoehtoiset energiamuodot, kuten aurinko-, tuuli- ja vesienergian käyttö nousee potentiaaliseksi vaihtoehdoksi perinteisten energialähteiden tilalle. Tämä blogi käsittelee auringosta saatavan energian käyttöä energialähteenä ja niin kutsuttuja aurinkosähkö- ja aurinkopaneelijärjestelmiä.

Millaisia ​​aurinkosähköjärjestelmiä on olemassa?

Aurinkopaneelijärjestelmä omakotitaloon asennettuna voi korvata esimerkiksi perinteisempiä veden lämmitysjärjestelmiä, ja sitä voidaan käyttää myös lämmitysjärjestelmän tukena. Tulevaisuudessa energianhinnan nousun huomioon ottaen, aurinkoenergian hyödyntäminen omakotitalossa on erittäin kannattavaa.

Jos päätät käyttää aurinkolämpöä, tarvitset yleensä 13 - 16 neliömetriä aurinkopaneeleita. Jos aurinkoenergiaa käytetään vain veden lämmittämiseen, vaadittu pinta -ala on paljon pienempi ja jos vain pieni osa katosta sopii aurinkopaneelien asentamiseen, käytetään yleensä tyhjiöputkikeräimiä. Keräimien lisäksi tarvitaan myös varastosäiliö, jotta kerättyä lämpöenergiaa voidaan käyttää myös auringonlaskun jälkeen tai sateisena päivänä. Ns. puskurivarasto on osoittautunut erityisen hyödylliseksi tähän tarkoitukseen.

Omakotitalon aurinkopaneelijärjestelmän hinta vaihtelee pinta -alan koosta riippuen. Ottaen kuitenkin huomioon, että tämä säästää normaalisti 30–50 prosenttia energiakustannuksista, on se hyvä investointi. Siksi yhä useammat asunnon omistajat päättävät asentaa aurinkosähköjärjestelmät omakotitalolle ja jotkut vuokranantajat ovat myös päätyneet samaan ratkaisuun. Hyvin asennetun aurinkoenergiakeräimen energiantuotto on 500 - 700 kWh (m2a). Ottaen huomioon, että sen käyttöikä on yli 20 vuotta ja että se tuottaa vain kahden vuoden kuluttua enemmän energiaa kuin sen valmistus kuluttaa, tämä on myös hyvä ratkaisu ympäristön kannalta. Lisäksi et tuota melua tai haitallisia aineita tai materiaaleja kerätessäsi energiaa.

Toinen aurinkoenergian käyttömahdollisuus energialähteenä on tuottaa aurinkosähköä. Tässä kerätty auringon säteily muutetaan sähköksi, jota voidaan sitten käyttää koko rakennuskompleksissa. Vaikka aurinkokeräinjärjestelmät muuttavat säteilyn lämpöenergiaksi, aurinkosähköjärjestelmä käyttää sitä sähköenergiaksi. Vaikka tätä energiantuotantomuotoa käytettiin aikoinaan vain avaruuslennoissa, nykyään sitä käytetään myös taskulaskimien, pysäköintilippuautomaattien ja ilmastoinnin virtalähteenä.

Mistä aurinkokeräimet on tehty?

Aurinkokeräimet koostuvat aurinkopaneelilla varustetusta suojaraamista ja energiaa muuntavasta invertteristä tai muuntajasta. Nämä kaksi osaa suojaavat järjestelmää sääolosuhteilta. Aurinkopaneelin lasi on valmistettu siten, että se itse invertoi tai heijastaa vain pienen osan auringon säteilystä. Keräimeen tuleva valo osuu siellä olevaan invertteriin, joka on yleensä musta levy, joka lämpenee valosäteilystä, mutta se itse tuottaa vain vähän lämpöä.

Aurinkosähköjärjestelmät omakotitalolle sisältävät myös putkijärjestelmän lämmönsiirtoa ja lämmöneristystä varten.

Lisätietoa aurinkopaneelijärjestelmistä tarjoaa Savon Aurinkoenergia Oy.


jaa